Legume si fructe din balconul meu - 2014 |
Sa zicem pentru inceput ca imi place foarte mult ideea de a avea propriile legume cultivate cat mai eficient dar si cat mai natural cu putinta si de aceea prima data am plantat rosii, castraveti, capsuni si ardei iuti in mai multe ghivece pe care le-am amplasat in balcon (locuiam atunci intr-un apartament la etajul unu). Intre timp am reusit sa ne mutam la parter, intr-un apartament care are si terasa... si de aici a inceput distractia :))
Daca la inceput trebuia sa ma limitez cu plantele doar la o parte din balcon, in asa fel incat sa nu-l fac inpracticabil, acum, cu o terasa de 36 de metri patrati posibilitatile tocmai deveneau infinit mai multe, singura problema fiind alegerea celei mai bune variante si desigur incadrarea in buget.
Intre timp, am inteles ca mai aveam o mica problema pentru ca nu am luat in calcul faptul ca mai multe plante au nevoie, pe langa spatiu, ghivece si pamant ... si de ceva mai multa apa. Si pentru ca imi doream ca legumele si frucetele mele sa fie cat mai sanatoase si cat mai naturale, trebuia desigur sa profit si de faptul ca in Danemarca ploua destul de mult si de des si asa am ajuns la concluzia ca cea mai buna solutie este sa imi construiesc un rezervor in care sa stochez apa de ploaie de care am nevoie pentru mica mea gradina de pe terasa.
Terasa noastra la inceput :) |
Odata cu amplasarea cortului a aparut si ideea de a-l face si util, astfel am construit din paleti un coltar si o masa, despre care am sa va povestesc in ceva articole viitoare.
Ca in toate celelalte proiecte ale mele, am incercat mereu sa imbin utilul cu placutul si mai ales sa refolosesc cat mai multe materiale posibil atat din dorinta de a proteja mediul inconjurator cat si din dorinta de a nu arunca banii pe geam cand exista multe resurse ce pot fi reutilizate doar cu un minim de efort si un gram de imaginatie. Desigur, nu am pretentia ca am realizat vreo opera de arta sau ca am descoperit cine stie ce solutie inginereasca, insa sunt foarte mandru de rezervorul de apa conceput de mine si realizat in totalitate din materiale reutilizate, care, pe zi ce trece se dovedeste tot mai util.
Pentru realizarea rezervorului de apa, am folosit urmatoarele materiale:
- scanduri si alte bucati de lemn provenite de la mai multe paturi pe care le-am desfacut de-a lungul timpului;
- folie de nailon;
- holsuruburi - eu am folosit mai mult negrese pentru rigips ca de astea am avut :)
- jgheaburi si burlane pentru colectat apa;
- capsator si capse pentru mobila (cu care am capsat folia de nailon de interiorul rezervorului).
Rezervorul aproape finalizat si gata de amplasare :) |
Rezervorul de apa finalizat si amplasat la locul lui :) |
Ce a iesit pana la urma... va las pe voi sa vedeti! |
Intre timp, am cumparat de pe un site chinezesc si o pompa submersibila pentru apa cu tot cu panou solar, tocmai pentru a recircula cat mai mult posibil apa in interiorul revervorului si pentru a nu consuma deloc curent electric de la surse conventionale, astfel evitand sa am o apa "statuta" si eventual urat mirositoare...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu