marți, 30 mai 2017

Rezervor pentru apa de ploaie din materiale reutilizate

Treaba asta cu rezervorul de apa de ploaie
Legume si fructe din balconul meu - 2014
se leaga de atat de multe ca nici macar nu stiu de unde sa incep :)
  Sa zicem pentru inceput ca imi place foarte mult ideea de a avea propriile legume cultivate cat mai eficient dar si cat mai natural cu putinta si de aceea prima data am plantat rosii, castraveti, capsuni si ardei iuti in mai multe ghivece pe care le-am amplasat in balcon (locuiam atunci intr-un apartament la etajul unu). Intre timp am reusit sa ne mutam la parter, intr-un apartament care are si terasa... si de aici a inceput distractia :))
   Daca la inceput trebuia sa ma limitez cu plantele doar la o parte din balcon, in asa fel incat sa nu-l fac inpracticabil, acum, cu o terasa de 36 de metri patrati posibilitatile tocmai deveneau infinit mai multe, singura problema fiind alegerea celei mai bune variante si desigur incadrarea in buget.
  Intre timp, am inteles ca mai aveam o mica problema pentru ca nu am luat in calcul faptul ca mai multe plante au nevoie, pe langa spatiu, ghivece si pamant ... si de ceva mai multa apa. Si pentru ca imi doream ca legumele si frucetele mele sa fie cat mai sanatoase si cat mai naturale, trebuia desigur sa profit si de faptul ca in Danemarca ploua destul de mult si de des si asa am ajuns la concluzia ca cea mai buna solutie este sa imi construiesc un rezervor in care sa stochez apa de ploaie de care am nevoie pentru mica mea gradina de pe terasa.

Terasa noastra la inceput :)
   Am luat in calcul mai multe variante inclusiv construirea unui mic acoperis pe terasa dar trebuia sa tin cont ca in Danemarca pe langa ploaie mai bate si vantul destul de tare si ca, practic nu aveam nevoie de aceasta structura pe toata perioada anului, asa ca pana la urma am ales sa cumpar un cort pavilion de 4x3 metri, pe care sa montez jgheaburi si burlane, astfel incat sa adun apa de ploaie.
   Odata cu amplasarea cortului a aparut si ideea de a-l face si util, astfel am construit din paleti un coltar si o masa, despre care am sa va povestesc in ceva articole viitoare.

 Ca in toate celelalte proiecte ale mele, am incercat mereu sa imbin utilul cu placutul si mai ales sa refolosesc cat mai multe materiale posibil atat din dorinta de a proteja mediul inconjurator cat si din dorinta de a nu arunca banii pe geam cand exista multe resurse ce pot fi reutilizate doar cu un minim de efort si un gram de imaginatie. Desigur, nu am pretentia ca am realizat vreo opera de arta sau ca am descoperit cine stie ce solutie inginereasca, insa sunt foarte mandru de rezervorul de apa conceput de mine si realizat in totalitate din materiale reutilizate, care, pe zi ce trece se dovedeste tot mai util.


Pentru realizarea rezervorului de apa, am folosit urmatoarele materiale:
- scanduri si alte bucati de lemn provenite de la mai multe paturi pe care le-am desfacut de-a lungul timpului;
- folie de nailon;
- holsuruburi - eu am folosit mai mult negrese pentru rigips ca de astea am avut :)
- jgheaburi si burlane pentru colectat apa;
- capsator si capse pentru mobila (cu care am capsat folia de nailon de interiorul rezervorului).



Rezervorul aproape finalizat si gata de amplasare :)
Rezervorul de apa finalizat si amplasat la locul lui :)
  Ce a iesit pana la urma... va las pe voi sa vedeti!
  Din calcule, rezervorul a costat echivalentul a 3 - 4 pachete de tigari :) si poate stoca pana la 650 de litri de apa de ploaie (suficient cat sa-mi ude legumele pentru aproximativ 20 de zile).
 Intre timp, am cumparat de pe un site chinezesc si o pompa submersibila pentru apa cu tot cu panou solar, tocmai pentru a recircula cat mai mult posibil apa in interiorul revervorului si pentru a nu consuma deloc curent electric de la surse conventionale, astfel evitand sa am o apa "statuta" si eventual urat mirositoare...

Niciun comentariu:

Reteta de paine cu ardei capia si branza cheddar preparata in vas de tip “cuptor olandez” (dutch oven)

Inca de la inceput este foarte important sa mentionez doua lucruri foarte importante: reteta este luata si adaptata de aici:  https://ta...