Internetul e plin cu de toate si daca stii sa cauti si sa-l folosesti, poti obtine o gramada de lucruri interesante. Bunaoara, navigand pe internet pe la inceputul anului am dat peste filmul acesta si am zis ca-i musai sa-l pun in practica. In mintea mea deja aveam ceva planuri legata de terasa si de mica mea gradina de pe terasa si fara sa-mi dau seama am adaugat pe lista si cartofii la ghiveci pe langa rosii, castraveti, ardei, vinete, salata si capsuni.
Poate va ganditi acum ca trebuie sa am o terasa mare pentru atatea plante, dar nu e deloc asa. Folosesc mai putin de 1/3 din spatiul total al terasei pentru gradinarit. Dar despre restul plantelor de pe terasa am sa va povestesc intr-o postare viitoare. Acum sa revenim la cartofi :)
Desigur, am inceput sa rascolesc si sa caut prin toate cotloanele internetului pentru a vedea cat de adevarata poate fi povestea asta cu cartofii la ghiveci si am incercat sa-mi dau seama si cat de utila si "rentabila" poate fi o astfel de cultura. Dupa indelungi cautari, fiind deja doxa de informatii :)) am decis ca trebuie sa o incerc si pe asta.
Ce-i drept, eu am ales varianta mai simpla si relativ mai ieftina decat ce vazusem in filmulet ca am de facut. Asa se face ca am cumparat ghivecele deja facute special in acest scop si asta m-a scutit mai ales de ceva munca in plus.
In principiu, toata treaba asta cu cartofii la ghiveci se reduce la a avea rezultate cat mai bune si la a folosi un spatiu cat mai mic cu o eficienta cat mai mare. De aceea, in functie de dimensiunea ghivecelor, dar mai ales de soiul ales, se pot planta intre 2 si 4 cartofi intr-un ghiveci, iar daca la momentul potrivit, recoltam cu grija cartofii si pastram cat mai intacte acele mici radacini albe si subtiri, vom avea rezultate grozave.
Desi sunt la prima incercare, nu a fost greu sa inteleg ca sunt cativa factori care vor influenta in mod decisiv rezultatele finale.
Asadar, primul lucru pe care l-am luat in calcul a fost utilizarea unui pamant bun, cu compost, din care cartofii sa-si ia toate elementele necesare pentru a creste si a se dezvolta. Imi pare rau ca nu locuiesc la casa si ca nu am cum sa-mi fabric eu singur compostul, mai ales cand vad cate din resturile pe care le aruncam, ar putea fi folosite cu succes in acest scop.
Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este alegerea numarului de cartofi care vor fi plantati in fiecare ghiveci. Desigur ca la acest capitol eu nu am avut dificultati deoarece ghivecele aveau toate instructiunile inscrise pe ele, inclusiv informatii legate de cati cartofi trebuie plantati in fiecare ghiveci, dar orientativ, daca avem un ghiveci la aceleasi dimensiuni cu ale unei galeti de 10 litri si daca folosim un soi de cartofi de dimensiuni mai mici, putem planta 2 - 3 cartofi pe ghiveci.
De departe cea mai dificila alegerea a fost cea a soiului de cartofi deoarece optiunile sunt atat de multe si fiecare are caracteristicile lui incepand de la dimensiune, culoare, gust, rezistenta la paraziti, la intemperii sau la seceta si/sau inundatii :)
Fara pretentii de expert nu as recomanda utilizarea unui soi de cartofi de dimensiuni mari, dar mai degraba utilizarea unor soiuri timpurii cu dimensiuni medii si care sa reziste si la intemperii. Eu am folosit un hibrid numit Borwina si urmeaza sa vad exact ce rezultate voi obtine. Pana acum se prezinta destul de bine. Din ce am mai citit, multi recomada si cartofii de tip asparagus, dar pentru ca sunt asa de multe optiuni, alegerea tine de scopul fiecaruia in partre.
Fara pretentii de expert nu as recomanda utilizarea unui soi de cartofi de dimensiuni mari, dar mai degraba utilizarea unor soiuri timpurii cu dimensiuni medii si care sa reziste si la intemperii. Eu am folosit un hibrid numit Borwina si urmeaza sa vad exact ce rezultate voi obtine. Pana acum se prezinta destul de bine. Din ce am mai citit, multi recomada si cartofii de tip asparagus, dar pentru ca sunt asa de multe optiuni, alegerea tine de scopul fiecaruia in partre.
Desigur, un alt aspect de luat in calcul este si apa cu care vom uda cartofii deoarece aceasta va asigura un aport de nutrienti absolut necesar unor cartofi cat mai naturali. Asa cum scriam intr-o postare anterioara, eu folosesc in principal apa de ploaie pe care o stochez intr-un rezervor special conceput in acest scop. Citeste AICI cum sa-ti faci un rezervor pentru stocat apa de ploaie!!!
Sa trecem la treaba!
Daca tot ne-am informat, avem ghivecele care trebuie neaparat sa fie pereche asa cum sunt prezentate in imaginea alaturata (ghiveciul decupat va fi introdus in interiorul ghiveciului nedecupat), avem pamantul, avem cartofii si vremea ne ajuta, e timpul sa trecem la treaba si sa plantam primii nostri cartofi la ghiveci.Pentru inceput, se umple cu pamant maxim 1/3 din ghiveci si apoi se aseaza cartofii la o distanta cat de cat egala intre ei. Dupa ce am pus cartofii, se mai adauga pamant cat sa-i acopere si se uda bine. Atentie! Pentru inceput se umple DOAR (maxim) 1/3 din ghiveci, rstul completandu-se putin cate putin in etapele viitoare!
In momentul in care planta "a scos capul la suprafata" se mai adauga un strat de pamant si se uda bine din nou. Operatiunea se repeta pana cand ghiveciul se umple complet cu pamant. E de la sine inteles ca in toata aceasta perioada ghiveciul cu cartofi trebuie sa fie la interior sau cel putin intr-un loc unde bate soarele si este caldura si ca desigur trebuie udat periodic la fel ca oricare alta planta, avand grija sa mentinem un echilibru al umiditatii.
Daca totul a dercurs cum trebuie, dupa 2 luni, ar trebui deja sa fie formati primii cartofi de dimensiunea unghiei de la degetul mic :))) Deci, va mai trebui un pic de rabdare :))
De ce ar trebui sa plantam cartofi la ghiveci?
Desigur ca nu am un raspuns fenomenal, dar ma gandesc ca pe langa pasiune si pe langa posibilele rezultate, ar putea fi o activitate foarte interesanta de facut impreuna cu familia, in special cu copiii, mai ales daca le incredintam acestora responsabilitatea de a uda si de a avea grija de cartofi. Rezultatele finale ii vor face mai responsabili si de ce nu, mai mandri de realizarile lor si mai increzatori in fortele proprii.
Desi nu s-au vorbit intre ei, prima intrebare a tuturor celor pe care i-am plictisit cu povestile mele despre gradina de pe terasa si in special despre cartofii cultivati la ghiveci, a fost daca acestia fac gandaci de colorado.... Primele rezultate, dupa 2 luni de la plantare |
Intrebari de la prieteni
- Raspuns: evident ca nu! :))))
O alta intrebare a fost daca nu e spatiul prea mic intr-un ghiveci si daca viitorii cartofi nu se vor aplatiza pe o parte, luand forma peretilor ghiveciului.
- Raspunsul meu ar fi ca de asta nu as recomanda plantarea unor soiuri de cartofi de dimensiuni mari si ca asa cum scriam mai sus, in functie soi si dimensiunea ghiveciului vom alege daca plantam 2, 3 sau chiar 4 cartofi in acelasi vas, cat despre forma cartofului... nu cred ca are prea mare importanta.
De departe, cea mai importanta intrebare este daca se merita sa cultivi cartofi la ghiveci.
- In contextul in care este tot mai greu sa gasesti fructe si legume sanatoase si care sa nu fi fost tratate cu te miri ce substante chimice, orice planta cultivata cat mai natural posibil, merita tot efortul, indiferent cat de mare este acesta. Evident ca un astfel de hobby iti va cere timp si ca un kilogram de cartofi din supermarket s-ar putea sa para mai ieftin.... dar satisfactia lucrului facut de tine nu poate fi cuantificata.