Fiind
ascultator fidel de Radio Romania Actualitati, intr-o zi la emisiunea Prietenii
de la 10 a fost invitat Mircea Radu care, printre altele povestea ca ii place
foarte mult sa faca paine in casa pentru ca nu e nici greu de facut si e si
foarte gustoasa si sanatoasa. Si pentru ca si eu am crescut cu paine facuta in
casa, m-a cuprins asa un dor si o curiozitate sa incerc aceasta reteta. Partea
interesanta e ca mi-a iesit bine inca de la prima incercare dar mi-am dorit sa
perfectionez cumva reteta aceasta in asa fel incat coaja painii sa nu se faca
foarte tare dupa ce se raceste si asa am descoperit si cateva sfaturi utile de
pe site-ul celor de la Savori Urbane. Astfel reteta lui Mircea Radu si
ponturile celor de la Savori Urbane au dus la urmatoarea reteta de paine de
casa:
Ingrediente:
- 750g de faina (este foarte important ca faina sa NU fie de tip 000 ci de tip 650 sau cat mai aproape de aceasta valoare – eu, de exemplu folosesc 550 ca asa am gasit);
- 450ml apa (nu conteaza daca e rece sau calda pentru ca vom folosi drojdie uscata);
- maxim 10g de drojdie uscata;
- 2 lingurite rase de sare de bucatarie (maxim 15grame);
- o lingura de ulei de masline.
![]() |
https://savoriurbane.com/paine-de-casa-reteta-simpla-pas-cu-pas/ |
Preparare:
Toate aceste ingrediente
se amesteca cu mana sau cu ajutorul robotului de bucatarie aproximativ 10
minute, apoi intr-o tava inalta intindem aluatul si il impaturim de cateva ori
exact ca in imagine. Dupa aceasta, tava cu
aluatul este pusa intr-o punga ce se leaga la gura, pentru a dospi. Lasam
aluatul la dospit o ora la temperatura camerei.
Dupa trecerea acestei ore, scoatem aluatul si il mai intindem de cateva ori cum am facut si mai inainte. Dupa ce il intindem si il mai impaturim de cateva ori, il punem inapoi in tava si apoi in punga si il mai lasam la dospit inca 30 de minute.
Dupa trecerea acestei ore, scoatem aluatul si il mai intindem de cateva ori cum am facut si mai inainte. Dupa ce il intindem si il mai impaturim de cateva ori, il punem inapoi in tava si apoi in punga si il mai lasam la dospit inca 30 de minute.
Coacerea:
Cel mai important aspect din tot procesul de facere a painii este
coacerea si tocmai de aceea dupa ce am lasat aluatul la dospit pregatim
cuptorul pe care il preincalzim la 250 de grade celsius (cuptorul meu are ardere
si sus si jos si ventilatie si de aceea va recomand sa polositi in prima faza
arderea de sus si jos FARA ventilatie). Tot acum, pe raftul cel mai de sus al
cuptorului, intr-o tava inalta punem 1 litru si jumatate de apa pentru a se
forma aburi in cuptor. Dupa ce am scos aluatul de la dospit (aluat ce ar trebui
in acest moment sa fie crescut bine, moale si pufos) il vom aseza pe hartie de
copt, intr-o tava si daca cuptorul a ajuns la 250 de grade, vom pune aluatul
inautru pentru 20 de minute.
Dupa cele 20 de minute la 250 de grade fara ventilatie, vom cobora
temperatura la 200 de grade celsius pentru inca 30 de minute si vom porni si
ventilatorul cuptorului, asigurandu-ne ca inca mai avem apa in tava de sus
pentru aburi.
Rezultatul final ar trebui sa arate cam asa: