duminică, 15 decembrie 2019

Reteta de paine cu ardei capia si branza cheddar preparata in vas de tip “cuptor olandez” (dutch oven)

Inca de la inceput este foarte important sa mentionez doua lucruri foarte importante:


  1. reteta este luata si adaptata de aici: https://tasty.co/recipe/dutch-oven-jalapeno-cheddar-bread (multumesc Alexa pentru idee ;)  ) 
  2. daca nu aveti vas de tip "cuptor olandez" (dutch oven) cu capac, NU puteti face aceasta paine ... sau cel putin rezultatele nu vor fi la fel.

Ingrediente:

750g de faina alba
450g de branza cheddar
500ml de apa calda
2 ardei capia (de marime medie)
15g de sare de mare
11g de drojdie uscata
ulei de masline (pentru uns painea)

Pentru cei care pot manca ardei iute, se poate adauga unul, taiat marunt alaturi de ardeii capia.


Mod de preparare:

   Pentru inceput se vor folosi doua vase. In primul dintre vase vom adauga apa calda si drojdia, pe care le amestecam bine, iar in vasul al doilea amestecand faina, sarea, ardeii si 300 de grame de branza cheddar (restul de branza il vom folosi la final). 
Amestecul de faina, sare, ardei si branza se toarna in primul vas, peste apa cu drojdie si se amesteca bine cu o spatula. 
Dupa ce am amestecat totul bine, acoperim aluatul cu un prosop si il lasam la dospit pentru 60 de minute. Dupa aceasta mai amestecam odata aluatul cu o spatula, dinspre exterior catre centru si il acoperim din nou cu prosopul pentru a-l mai lasa 30 de minute sa creasca. 
   Intre timp bagam vasul "cuptor olandez" (dutch oven) cu tot cu capac in cuptor si il incalzim la 230 de grade pentru 30 de minute, exact cat lasam painea sa mai creasca in ultima etapa. Acest pas este foarte important pentru a nu strica vasul in care facem painea prin socuri termice.

   Cand s-au scurs cele 30 de minute, pregatim o hartie de copt pe care punem aluatul dupa ce i-am dat forma si il ungem cu ulei de masline. Eu am adaugat in uleiul de masline boia de ardei dulce afumata si putin piper. Dupa ce am uns cu ulei, adaugam restul de branza cheddar peste aluat si crestam usor painea cu un cutit bine ascutit. Intre timp scoatem vasul de gatit fierbinte, din cuptor si adaugam in el aluatul cu tot cu hartiea de gatit, Punem capacul si dam painea la cuptor.
   Lasam vasul in cuptor cu tot cu capac pentru 30 de minute la 230 de grade pe ventilatie (asta e la cuptorul meu electric). 
   Dupa ce atrecut acest timp indepartam capacul si lasam painea sa se coaca inca 20 de minute... si gata!!!! :)


   Unii recomanda sa lasam painea sa se raceasca cel putin o ora inainte sa o feliem, dar eu nu am avut niciodata o astfel de rabdare morbida :))


Reteta de paine cu ardei capia si branza cheddar preparata in vas de tip “cuptor olandez” (dutch oven)

Inca de la inceput este foarte important sa mentionez doua lucruri foarte importante: reteta este luata si adaptata de aici:  https://ta...