miercuri, 4 martie 2009

Ziua Gândului – ediţia a treia (21-22 februarie)

Urmând tradiţia începută acum trei ani, şi anul acesta la noi, în Parohia Romano – Catolică Sfânta Cruce din Bacău, s-au adunat aproape 100 de tineri pentru a-l sărbători pe fondatorul mişcării SCOUT – Robert Baden Powell. Cea de-a treia ediţie a Zilei Gândului, desfăşurată pe parcursul a doua zile, sâmbăta 21 şi duminică 22 februarie, a pus accentul în special pe cele trei îndatoriri ale cercetaşilor (datoria faţă de sine, datoria faţă de cei din jur şi datoria faţă de Dumnezeu). Pe lângă această temă propusă pentru acest an, scopul organizatorilor a fost şi acela de a exersa noi deprinderi (într-un cadru organizat), oferirea unor modele de activităţi pentru lideri şi viitori lideri, dar şi crearea unui impact pozitiv în comunitatea locală.

Activităţile din acest an au cuprins mai multe ateliere în care toţi cei prezent au putut să înveţe lucruri nou care pot fi aplicate in viitor în centrele lor locale.

In cadrul atelierului Photo Hunting, Patriciu Enăşel i-a invitat pe participanţi să descopere Bacăul prin intermediul „unei vânători de fotografii”.

Un atelier nou a fost cel de turnat forme din ipsos, responsabilii Emanuel-Adrian Budau, Anca Haidoc, Bianca Solot şi Iuliana-Mihaela Grosu explicându-le participanţilor compoziţia perfectă pentru ca o figurină să iasă extraordinară.

Numai gândindu-te la numeroasele activităţi la care ai participa, ţi s-ar face foame, aşa că Alin Pascaru şi Ana Benchea au creat un meniu special… Rămâne de văzut dacă toţi cei prezenţi la atelierul de „săru’ mâna pentru masă” vor pune în practică sfaturile lor.

Locul ideal în care ţi-ai putea valorifica ideile ar putea fi Atelierul de creaţie vestimentară. Sub îndrumarea Iuliei Iancu si a Roxanei Spătariu au ieşit de pe linia de producţie noile şi fascinantele creaţii vestimentare. Micii designeri s-au întrecut unul pe celalalt în a crea modele pe care orice persoană şi le-ar permite… Mai trebuie făcută doar prezentarea oficială!

La fel de interesant s-a dovedit a fi si atelierul de europeneză şi cel de felicitări. Nu e uşor să înţelegi şase-şapte limbi, darămite să le mai şi cunoşti, motiv pentru care Felicia Enaşel s-a gândit să ne înveţe cum sa pronunţăm cuvintele cercetăşeşti in limbile engleza, franceză, spaniolă, italiană, germană, portugheză si poloneză. 7 expresii, 7 limbi, un singur gând, un singur spirit. De asemenea, la atelierul de felicitări Larisa Solomon si Iulia ne-au învăţat cum să facem mărţişoare si felicitări pentru diferite ocazii.

Tainele confecţionării lumânărilor au fost învăţate de cercetaşi de la responsabilii Gabriel Pal si Stefan Bogdanel la atelierul cu acelaşi nume. Aşadar, fie că cineva doreşte o cină romantică sau să scoată profit, se pare ca lumânările par sa fie soluţia potrivita.

Pe lângă aceste provocări lansate de atelierele noastre, Bacăul i-a mai provocat încă o dată pe cercetaşi. În cadrul atelierului „Bacăul provoacă!” Iacinta Rupii si Adela Haidoc i-au îndemnat pe scout-işti să descopere oraşul nostru într-o manieră pe cât de neobişnuită, pe atât de originală şi hazlie… sper că participanţii si-au dat seama până la urma câte geamuri are clădirea SIF Moldova… sau cea a Primăriei…

Poate cel mai frumos impact asupra tinerilor participanţi, l-a avut atelierul de teatru. De reuşita acestuia se fac responsabilii Iustin Iacob si actorul Corneliu Bulai, care au reuşit să-i determine pe tineri sa joace si alt rol decât cel al vieţii cotidiene, fapt ilustrat şi de cele doua scenete puse in scena în aceeaşi seară!

Unul din cele mai importante momente ale zilei a fost momentul de formare ţinut de pr. Alois Hârja care ne-a demonstrat ca iubirea cu care Dumnezeu ne-a înzestrat ne cere ca sa fim datori fata de noi înşine, faţă de cei din jur si faţă de Dumnezeu, completări în acest sens aducând şi pr. Vasile Petrişor. A urmat apoi sfânta liturghie animată de membrii Scout si apoi o mica serata culturala in care cercetaşii au fost invitaţi la un concurs de karaoke dar şi la doua mici reprezentaţii ale participanţilor de la atelierul de teatru. La orele 22.30 s-a dat stingerea pentru toţi cei ce au înnoptat la oratoriul Maria Bambina.

Duminica, în cadrul liturghiei tinerilor, de la ora 9.00, un grup de copii si tineri din centrul nostru local, dar şi din alte centre au depus promisiunea, prin acest ceremonial ei intrând in rândul cercetaşilor. De asemenea, liturghia a constituit un prilej ca cei aproape 100 de tineri să-l cinstească pe fondatorul Scout-ului, Robert Baden Powell şi să sărbătorească totodată cea de-a treia ediţie a Zilei Gândului, după liturghie urmând prezentarea centrelor locale si înmânarea diplomelor de participare. De asemenea, organizatorii nu au uitat sa le amintească celor prezenţi ca să lase „un Gând de Ziua Gândului” promiţându-le că şi ce-a de-a patra ediţie a acestui festival ce are drept scop comemorarea lui Robert Baden Powell şi sărbătorirea a peste 100 de ani de cercetăşie să aibă loc tot in Centrul Local Sfânta Cruce din Bacău!

Articol realizat de Eduard Petrea

pentru saitul parohiei romano-catolice "Sfanta Cruce" Bacau http://www.sfantacrucebacau.ro/component/content/article/209

Un comentariu:

the friend 44 spunea...

Salut! tocmai a fost un nene in librarie la mine si cauta carti de Lucian Pal, pentru ca, spunea dumnealui, acesta i-a furat poeziile si vroia sa-l dea in judecata.

Desi cred ca deja Lucian Pal stie de acest conflict.

Spor!

Reteta de paine cu ardei capia si branza cheddar preparata in vas de tip “cuptor olandez” (dutch oven)

Inca de la inceput este foarte important sa mentionez doua lucruri foarte importante: reteta este luata si adaptata de aici:  https://ta...